Bestel nu met

3% Korting!

Kortingscode: 3PROCENT

Architraaf / Koplat

 • Specialist in aftimmerhout
 • 12.000+ tevreden klanten
 • Sinds 1918
 • Gratis bezorgd €350,-
10 product(en) gevonden
Bekijk:
Sorteren op:

  Architraaf kopen?

  De architraaf, ook wel deurlijst of koplat genoemd, is de verticaal opstaande lijst om het kozijn van bijvoorbeeld een deur. Voorheen hadden architraven een dragende functie om horizontale constructies te dragen. Tegenwoordig is deze functie komen te vervallen en zijn er nog twee redenen voor het gebruik van architraven. Voornamelijk wordt een deurlijst geplaatst als sierelement op de kozijnen van deuren etc. Hierdoor krijgt een deuropening een sierlijke, kenmerkende uitstraling. Daarnaast wordt de architraaf geplaatst voor het opvangen van scheuren die na stucwerkzaamheden kunnen ontstaan wanneer men een wand tegen het kozijn plaatst. De eventuele scheuren zullen hierdoor niet zichtbaar worden.

  Houten architraaf versus mdf architraaf

  Architraven zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Veelgebruikte materialen zijn hout (veelal grenen) en MDF. Bij het kiezen tussen MDF of houten koplatten is het goed te weten wat de voor- en nadelen zijn.

  MDF architraven
  Voordeel

  -Voordelig in aanschaf

  Nadelen
  -Slecht bestand tegen vocht
  -Beschadigd sneller en trekt makkelijk krom
  -Uitstraling oogt goedkoper

  Houten architraven
  Voordelen

  -Eenvoudig te bewerken en af te werken
  -Het is een duurzame oplossing waarmee u jaren vooruit kunt
  -Echt hout geeft een luxueuze uitstraling

  Nadeel
  -Echt hout is duurder in aanschaf

  Hoe plaatst u een architraaf?

  Allereerst maakt u de verticale deurlijsten op maat door de lijsten tegen het kozijn te plaatsen. Met behulp van een verstekzaag en verstekbak zaagt u de lijsten onder hoek van 45 graden. Daarna monteert u de architraven met behulp van montagekit vast op het kozijn. Eventueel kunt u de lijsten vastmaken met koploze spijkers. Nadat de verticale lijsten zijn geplaatst, kunt u op dezelfde wijze de horizontale lijst op maat zagen onder dezelfde hoek van 45 graden. Ook deze bevestigd u weer met montagekit en koploze spijkers. De koploze spijkers zorgen voor gaatjes in de architraven. Deze kunt u het beste dichtplamuren waardoor u zeer verfijnde afwerking krijgt.

  Koplatten kopen bij Miedema

  Bij Miedema Bouwmaterialen kunt u onder andere terecht voor grenen, meranti en MDF koplatten. Naast koplatten bieden we alle materialen voor de afwerking van uw deur of kozijn. Voor al uw aftimmerhout bent u bij Miedema Bouwmaterialen aan het juiste adres. Ruim 12.000 klanten hebben inmiddels tevreden gebruikgemaakt van de webshop van Miedema. Heeft u vraag, belt u dan gerust een van onze specialisten op 058 288 88 88

  Image title
  Aan het laden
  Aan het laden